Neukroćena duša: Plahovit konj

 

Argentarius - Medicinarius

Programming apasionado - Photography enthusiast - Musical amateur

 

Volio bih negdje pročitati, da li je ikad ljudska duša (nefs) upoređena s konjem. Preporučite mi ako naiđete na slično štivo. Duša (nefs), onako bar kako ja ovu moju vidim, haman da je poput rasna konja. Željna je slobode, hoćka da trči naokolo, uživajući u vlastitoj snazi, pogotovo kad je mlađahna. Zavidne je ljepote, takva kakva jeste: čista, izvorna, netaknuta i neukroćena. Lahko joj pažnju skrenu đahkad ždrijebice, đahkad leptiri, đahkad voda, a lahko se uplaši i podivlja priđe li joj nepoznato, pa bio insan ili hajvan.

Ne uspiješ li da je ukrotiš, a to nije lahko, lutala bi poljanama doživotno, u svojoj slobodi! Na pitanje zašto bih je ukrotio, odgovaram postoji li svrha u lutanju?

Pravi znalac je najčešće onaj sijede vläsi, koji se puno u njenom kroćenju trudi...pa mu se ona povjeri i ne opire. Al' ona ti ne voli nad sobom, nikoga. Čak i kad je jednom upregneš, pa da l' jaho na njezinim leđima, il' je tjer'o da vuče tereta, opet ti je čvrsto držati njene uzde. Plaho je ne tereti. Podaj joj ponekad i slobodu, al' dobro je drži na oku, ne daj joj da ide daleko, jer od nje joj ništa nije draže. Divna je njena sloboda, ali ona je samo za pogleda. Ipak, ne možeš ti živit' od pogleda, neg' od njenog posluha.

"Riječica je slična meni, bujna i plaha ponekad, a češće tiha, nečujna. Krivo mi je bilo kad su je zagradili ispod tekije i jarkom natjerali da bude poslušna i korisna, da kroz badanj tjera vodenični točak, a radovao se kad je nabujala, razrušila ustavu i potekla slobodno. A znao sam da samo ukroćena melje žito"
Meša Selimović, "Derviš i smrt"