Konstrukcija ili destrukcija: Napravi pravi izbor!

 

Argentarius - Medicinarius

Programming apasionado - Photography enthusiast - Musical amateur

 

(Iz)gradnja je od Postanja bila teža rabota, od onoga što joj je suprotnost. Izuzev Stvoritelju, čije je "Budi!" dovoljno svakom postanku.

Nepregledna, nekultivisana prostranstva na kojima ostavljaš životnu snagu, tvrda zemlja na kojoj sadiš i uzgajaš žito. Nebrojeni dani, žuljevite ruke i graške znoja prolivene da podigneš svoj skromni, topli dom. Neprospavane noći provedene u bdijenju nad maksumom, nad njegovim prvim korakom, prvim padom, sve u brizi kakvo će se u svijet otisnuti. Mastilom zalivene ruke i svijećom na nauk istrošene oči. Sve za dan kad ćeš dočekati plodove svojih ruku.

Dovoljan je jedan olujni dan, da odnese ljetinu. Jedan zlokobni kuršum, da u paramparčad skrši tvoju toplu kućicu. Jedan đavolji treptaj da ugasi svjetlo i radosti tvojih očiju. Jedan pogrešan, ishitren sud, da ti strgne oreol mudraca postavljen nad tvojom sijedom glavom i bradom.

Isto je kada se želi izgraditi i ono što ruke ne dodiruju. Ličnost. Ljubav. Povjerenje. Prijateljstvo. Razmislim li bolje, ponekad se čini da je lakše slamati bambusovinu, nego slomiti sebe tamo gdje je potrebno - od najvećeg je džihada. Najveća imperija i vladavina. Ona nad sobom.

Dovoljan je jedan nesmotren, nepromišljen čin, da baci sjenu na dugo građenu ličnost. Jedna kobna riječ, bila laž ili istina, poljulja sa čvrstih nogu i velike ljubavi. Dovoljno je jednom da se iznevjeri - povjerenje nestaje, a teškom mukom se vraća. Prijateljstvo se lomi samo jednim činom izdaje.

Hoću reći, konstrukcija je čovjeku navijek bila mukotrpnija od destrukcije. Iz te činjenice svaki trud uvažavamo i tražimo da smo zbog njega uvaženi. Na svakom je od nas i da odaberemo kojoj ćemo se strani prikloniti. Nadajmo se onoj plemenitijoj.