Crtice iz života
Glasnika Božjih

 

Crtice iz života Glasnika Božjih moje su nastojanje da upoznam one koji nisu upoznati, potaknem na detaljniju spoznaju one koji su površno upoznati i podsjetim one kojima je sve poznato o likovima i djelima počašćenih posrednika između nas, običnih ljudi i našeg Stvoritelja. Uobličene su u mome vlastitom narativu, sažeto i jezgrovito gdje je to i koliko bilo moguće, jer čovjek našega doba ne trpi veliko slovo. Uz to su ponegdje sugerisane i kur’anske sure na koje bi se trebalo pozvati za nešto iscrpnije informacije. Priložene su ponegdje i audio lekcije, za one koji nemaju vremena čitati. Činim ovaj poduhvat u hiljadu i četiri stotine četrdesetom mjesecu posta, Ramazanu, ne bi li ga Gospodar upisao u moja dobra djela i obrisao od mojih ovosvjetskih grehota, makar koliko je i jedna praška. Amin. (Rusmir Gadžo, Ramazan 1440. h.g.)

 

10 minuta
...
Adem: Otac čovječanstva

Priča o praocu čovječanstva, Ademu a.s., priča je o spoznaji i znanju kao povlastici, zbog koje je čovjek i stvoren sa statusom odabranijeg nad svim ostalim bićima.

Pročitaj
4 minute
...
Idris: Uzdignuti poslušnik

I priča o Idrisu 'alejhi selam je priča o znanju, mudrosti, umijeću i bezuslovnoj pokornosti Allahu, Silnom i Mudrom. Priča o čovjeku koji je imao prijatelje među melekima.

Pročitaj
18 minuta
...
Nuh: Graditelj lađe spasa

Nuh 'alejhi selam jedan je iz skupine poslanika nazvanih 'Ulul 'Azm, često spomenut u Kur'anu. Nadasve bogata i simbolična priča veže se za njegov život i poslaničku misiju.

Pročitaj
7 minuta
...
Hud: Razumni pozivač u tevhid

Prvi od poslanika arapskog roda, borio se protiv širka razumnim pozivom u vjeru u Jednog Boga, kako će to činiti i posljednji arapski i posljednji poslanik uopšte, Muhammed (a.s.).

Pročitaj
12 minuta
...
Salih: Čudovorac Semudov

Salih 'alejhi selam bio je prvi poslanik kojem je Allah dž.š. dao vidljivu mu'džizu - Allahovu kamilu - nadnaravnu pojavu koju je čovjek mogao svjedočiti vlastitim očima, kao potvrdu njegove misije.

Pročitaj
14 minuta
...
Ibrahim: Allahov prijatelj

Prvi od Glasnika Božjih čiji su savremenici i neistomišljenici, kojima je bio poslan, udarili na život. No, Allahovom voljom i odredbom, ni ognjena buktinja ga nije pržila. Blagi, pravovjerni, Halilullah.

Pročitaj
8 minuta
...
Lut: Borac protiv razvrata

Društvenu izopačenost naroda kojemu je poslan Lut (a.s.) historija do ovog momenta nije poznavala. Bio je suvremenik svoga amidže, Ibrahima (a.s.) i istrajni borac za moralne životne principe.

Pročitaj
7 minuta
...
Isma'il: Očeva velika žrtva

Dječaku blage naravi, poznatom i kao 'ez Zebih' (žrtvovani), Allah će dugo očuvati spomen u generacijama koje dolaze i iz njegova roda poslati Pečata svih vjerovjesnika - Muhammeda (s.a.v.s)

Pročitaj
4 minute
...
Ishak: Najšira krošnja poslanstva

Pravedni pobožnjak, Božji poslanik, jedan o čuvara tevhida kojim ga ja zadužio njegov otac Ibrahim. Potomci Ishaka (a.s.) su loza iz koje će izaći i najveći broj poslanika. Samo Allah zna njihov konačan broj.

Pročitaj
12 minuta
...
Ja'kub: Vrelo plemena izraelskih

Pričamo o poslaniku koji se otvoreno suočavao sa svim problemima i izazovima. O brižnom ocu, koji je isplakao svoje oči za sinovima. O čovjeku, koji na putu tevhida čvrsto ustrajava do posljednjeg daha.

Pročitaj
26 minuta
...
Jusuf: Čestiti tumač snova

Da smo bili u prilici vidjeti ga, zasigurno bi ostali zapanjeni. Ipak, iz priče o Jusufu (a.s.) ćemo mnogo više naučiti o čvrstini karaktera i osobina koje su nad svakom izvanjskom ljepotom.

Pročitaj
8 minuta
...
Ejub: Strpljivi pokajnik

Sva iskušenja stavljaju se pred čovjeka ovisno o veličini njegovog imana. Nije lahko povjerovati koliko je snage i povjerenja u Stvoritelja imao Ejub. Ni u najvećim mukama nije se odrekao zikra.

Pročitaj
8 minuta
...
Junus: Pozivač iz riblje utrobe

Rijedak je slučaj da su se narodi opominjani Istinom i pozivani u pravovjerje zapravo i odazvali svome poslaniku. Rijedak je slučaj i da je poslanik preuzeo inicijativu, pa za to bio sankcionisan.

Pročitaj
32 minute
...
Musa:

Musa (a.s.) je Ulul Azm poslanik, od čijih obreda mnogo baštinimo i mi muslimani, da dana današnjeg. Čovjek koji nam je, prema riječima Pečata svih poslanika, preči čak nego narodu kome je poslan.

Pročitaj